Idrettslig plan

Om klubben

Verdier

Åpenhet IK Tjalve skal kommunisere åpent om det idrettslige arbeidet. Medlemmer skal holdes godt orientert om arbeidet i klubben. Klubben skal også være inkluderende, uavhengig av medlemmenes ambisjoner.

Engasjement Treninger preges av glede og mestring. Engasjerte medlemmer skal gis utfordringer og anerkjennes for arbeidet de gjør.

Kompetanse Klubbens arbeid skal være kunnskapsbasert på alle nivåer.

Helse “Mens sana in corpore sano” Helse foran prestasjon. Antidoping. Sunne holdninger.

Visjon

Tjalve skal være Norges beste friidrettsklubb.

Idrettslig leder

John Ertzgaard er tidligere sprinter med deltagelse på Olympisk nivå. Ertzgaard har vært ansatt i Tjalve siden 2011. Han har sammen med trenere og ressurspersoner tilknyttet Tjalve ledet klubbens idrettslig satsing.

Mantraet til Ertzgaard er “daglig trening med trener”.

Bakgrunn og utdanning
Født i Kenya, vokst opp i Zambia og i den norske periferien. Hans mor er fra Lira i Uganda og far fra Verdalen i Trøndelag. Allsidig bakgrunn med andre ord.
*Bachelor i PR og kommunikasjonsledelse fra Handelshøyskolen BI.
*Topptrener 2 fra NTNU og Olympiatoppens topptrenerutdanning

Tjalves Idrettslige Mål

Hovedmål

Norges beste klubbstyrte trening

Elite
IK Tjalve er representert med utøvere i alle internasjonale seniormesterskap.
Nasjonalt
Tjalve skal vinne serien for kvinner og menn, vinne Holmenkollstafetten for begge kjønn og være beste klubb i Hovedmesterskapet.
Junior
Flest mulig fortsetter inn i seniorklassene.
Rekruttering
Vi skal, sammen med Koll, rekruttere flere juniorer og seniorer, med mål om 200 aktive innen 2024.

Tiltak og daglig trening

Blir klubbens medlemmer bedre og får de utvikling? For å imøtekomme dette spørsmålet følger klubben Olympiatoppens modell for prestasjon etter beste evne. Denne standarden er gjeldende både for utøvere på regional og internasjonal nivå. Videre fører klubben statistikk for medlemmenes utvikling. Den kan studeres ved å følge denne lenken her.

Daglig treningskvalitet

Klubbens Toppidrettsutøvere praktiserer daglig trening med trener tilstede. Dette er svært ressurskrevende, men også resepten som fungerer optimalt for utvikling. For øvrige medlemmer og øvelses grener er klubbens mål å tilby et daglig program. Års- og ukeplaner til de respektive gruppene kan studeres under fanen idrett.

Relasjoner i gruppen

Tjalve organiserer en større samling hver påske som varer to uker. Hensikten med samlingen er å frembringe fellesskap, motivasjon, minner og felles opplevelser for klubbens medlemmer. Det gir også trenere anledning å samtale treningsplanlegging. Samlinger åpner også opp for aktivitet på tvers av klubber.

Påskesamlingen arrangeres i Albufeira, Portugal på Victoria Sport & Beach Hotel

Konkurranseforberedelser og gjennomføring

Tjalve deltar i alle nasjonale bane- og terreng mesterskap på junior og seniornivå. Brorparten av klubbens medlemmer har disse mesterskap som hovedmål. Tilstedeværelse av trenere og ledere er viktig for prestasjon. Tjalve har som mål å være beste klubb i Hovedmesterskapet og NM junior. Klubben har de siste tiårene lyktes med å nå disse mål.

Samlingspunkt i mesterskap er essensielt for en større tropp. Tjalve har med eget telt til de nasjonale mesterskap og erfarer det som en prestasjons faktor i laget.

Aktivitetsplan (friidrettshjulet)

Illustrasjonen er et eksempel på periodeplan. Friidrettshjulet starter så raskt sesongen er over med en aktiv avkoblingsperiode. Aktivitetsplanen for klubben inneholder informasjon om mesterskap, konkurranser, samlinger og sosiale aktiviteter. For detaljer følg denne lenken => her.

Evaluering og rapport

Hovedmål

Tjalves hovedmål er Norges beste klubbstyrte trening. Medlemmenes utvikling er det naturlige å måle. Klubben bruker World Athletics poengsystem for å kartlegge progresjon. En oversikt over Tjalves aktive medlemmer og deres utvikling kan studeres her.

Elite

Klubbens elite-mål er representasjon med utøvere i alle internasjonale seniormesterskap. Under er en tabell med Tjalves representasjon i banemesterskap siste ti år. Representasjon av juniorer er også i oversikten. Klubben har vunnet seks medaljer internasjonalt siden 2011.

Stolpediagram under viser oversikt over mesterskap Tjalve er representert i. Europamesterskapet for seniorer er der klubbens medlemmer har størst fotavtrykk. Diagrammet viser det er færre som tar steget til globalt nivå (VM og OL). Videre er VM U20 også en arena med få kvalifiserte.

For en eliteklubb som Tjalve er det naturlig å strekke seg til globale medaljer på Olympisk nivå. Steinar Hoen sine to fjerdeplasser i høyde fra VM (1995 og 1997) er sist klubben var i posisjon. Siste Olympiske medalje ble vunnet av Audun Boysen på 800m (bronse) i Melbourne 1956.

Nasjonalt

Klubbens nasjonale mål er å vinne lagserien for kvinner og menn, vinne Holmenkollstafetten for begge kjønn og være beste klubb i Hovedmesterskapet.

Lagserien

Lagserien har tradisjoner helt tilbake til 1950. I dag er lagserien delt inn i tre divisjoner, og kort fortalt settes resultater fra utøvere innen en klubb sammen til et lag. Illustrasjonen under viser Tjalves dominans de siste årene i lagserien både for kvinner og menn.

Holmenkollstafetten

Hovedmesterskapet

Under er en stolpediagram som illustrerer de tre beste klubbene i Hovedmesterskapet. Tjalve har de siste ti år vunnet 70% av mesterskapene.

Fordeling av medaljer gull, sølv og bronse

I hvilke øvelser vinner klubben sine gullmedaljer? Under er en oversikt fra de siste 10 år

Kongepokalvinnere i friidrett mottar Hans Majestet Kongens Pokal (kongepokalen). Pokalen er et trofé som utdeles under norske mesterskap i en rekke idretter. Innen friidrett tildeles pokalen til beste mannlige og kvinnelige utøver under hovedmesterskapet.

Følgende Tjalve medlemmer har de siste ti år mottatt Hans Majestets Kongens Pokal

Junior

Frafall blant ungdommer i idretten er en generell utfordring for norsk idrett. Dette er ikke et mindre problem i friidretten. Det er mange årsaker til ungdommer slutter, men det skal vi ikke drøfte her. I Tjalve er målet for juniorer at flest mulig fortsetter inn i seniorklassene. Klubbens erfaring med å beholde ungdommer er følgende:

  • Infrastruktur til daglig trening.
  • Utviklende miljø.
  • Konkurranse- og mesterskaps tilbud.
  • Påske samling i varmere strøk.

NM junior

Under er en stolpediagram som illustrerer de tre beste klubbene i NM junior. Tjalve har de siste ti år vunnet 60% av mesterskapene.

Rekruttering

IK Tjalve er en ideell, frivillig og demokratisk organisasjon. Klubbens ressurser brukes til å promotere friidretten. Tjalve er primært en eliteklubb og det er i klubbens interesse å tilby friidrett til barn og ungdom. For å få til dette har Idrettslaget Koll vært samarbeidspartner med Tjalve siden tidlig 80 tallet. Tjalve har omtrent 100 aktive medlemmer og sammen med Koll er målet å rekruttere 200 aktive innen 2024. Et viktig tiltak er å tilby mest mulig friidrett og i denne sammenhengen er trenere den viktigste ressursen. Tjalve har idag omtrent tyve engasjerte trenere.