Idrettslig plan

Om klubben

Tjalves Idrettslige Mål

Hovedmål

Utvikle det idrettslige nivået til Tjalves utøvere.

Delmål 1
Internasjonalt

Tjalve vil være representert i
*internasjonale banemesterskap (OL, VM og EM) for senior
*U23 mesterskap
*Universiaden


Delmål 2
Nasjonalt

Tjalve vil
*være beste klubb i Hovedmesterskapet
*vinne lagserien for kvinner og menn
*vinne Holmenkollstafetten for kvinner og menn


Delmål 3
Juniorfriidrett

Tjalve vil (bl.a. med Koll)
*utvikle ungdommer til seniorfriidrett
*være representert i internasjonale U20 mesterskap på bane

Våre Tiltak

Blir klubbens medlemmer bedre og får de utvikling? For å imøtekomme dette spørsmålet følger klubben Olympiatoppens modell for prestasjon etter beste evne. Denne standarden er gjeldende for alle medlemmer i Tjalve.

Daglig treningskvalitet

De færreste medlemmer i Tjalve utvikler seg til å bli globale utøvere som deltar i Olympiske Leker eller Verdensmesterskap. Det er heller ikke et mål at alle medlemmer skal bli internasjonale friidrettsutøvere. Klubben vil at alle medlemmer får muligheten å utvikle sitt potensiale.

Relasjoner i prestasjonsteamene

Tjalve organiserer høstsamling og påskesamling med to ukers varighet. Hensikten med disse samlinger er å frembringe fellesskap, minner og felles opplevelser for klubbens medlemmer. Det gir også trenere anledning å samtale treningsplanlegging. Samlinger åpner også opp for aktivitet på tvers av klubber.

Samlingene arrangeres i Albufeira, Portugal på Victoria Sport & Beach Hotel

Konkurranseforberedelser og gjennomføring

Tjalve deltar i alle nasjonale bane- og terreng mesterskap på junior og seniornivå. Brorparten av klubbens medlemmer har disse mesterskap som hovedmål. Tilstedeværelse av trenere og ledere er viktig for prestasjon. Tjalve har som mål å være beste klubb i Hovedmesterskapet og NM junior. Klubben har de siste ti årene lyktes med å nå sine mål.

Samlingspunkt i mesterskap er essensielt for en større tropp. Tjalve har med eget telt til de nasjonale mesterskap og erfarer det som en prestasjons faktor i laget.

Aktivitetsplan (friidrettshjulet)

Illustrasjonen er et eksempel på periodeplan. Friidrettshjulet starter så raskt sesongen er over med en aktiv avkoblingsperiode. Aktivitetsplanen for klubben inneholder informasjon om mesterskap, konkurranser, samlinger og sosiale aktiviteter. For detaljer følg denne lenken => her.

Evaluering og rapport

Hovedmål

Tjalves idrettslige hovedmål er Utvikle det idrettslige nivået til Tjalves utøvere. Medlemmenes utvikling er i denne sammenheng det målbare. Klubben bruker World Athletics poengsystem for å kartlegge progresjon. En oversikt over Tjalves aktive medlemmer og deres utvikling studeres her.

Internasjonalt

Klubbens delmål 1 er representasjon med utøvere i alle internasjonale banemesterskap for senior.

Diagrammet under illustrerer oversikt fra internasjonale bane mesterskap med antall medlemmer representert i tidsrommet fra 2011.

Europamesterskapet er arenaen klubbens medlemmer har størst fotavtrykk. Diagrammet viser også hvor vanskelig det er å ta steget til øverste globale nivå (VM og OL). Dette gjenspeiles også i VM U20 der Tjalve har hatt få kvalifiserte.

For en eliteklubb som Tjalve er det også naturlig å strekke seg til globale medaljer på Olympisk nivå. Dette er Toppidrett på sitt ypperste og er kun mulig i samarbeid med forbund og Olympiatoppen. Eivind Henriksen er et godt bevis på dette samarbeidet. Han vant sølvmedaljen i slegge under De Olympiske Leker arrangert i Tokyo 2021.

Klubbens yngre senior utøvere Markus Rooth og Sander Aae Skotheim er også medlemmer med tilknytting og som ukentlig trener på Olympiatoppens toppidrettsenter.

Medaljefangsten siden 2011 har resultert i ni internasjonale medaljer. Disse er fordelt på tre senior og åtte junior- og ungdoms medaljer.

Nasjonalt

Klubbens delmål 2 er beste klubb i Hovedmesterskapet. Videre for begge kjønn vinne Holmenkollstafetten og lagserien.

Hovedmesterskapet

Klubben som vinner flest gullmedaljer i Hovedmesterskapet er beste klubb. Under er en stolpediagram som illustrerer Tjalves innsats. Klubben har fra 2011 vunnet syv mesterskap.

Kongepokalvinnere i friidrett mottar Hans Majestet Kongens Pokal (kongepokalen). Pokalen er et trofé som utdeles under norske mesterskap i en rekke idretter. Innen friidrett tildeles pokalen til beste mannlige og kvinnelige utøver under hovedmesterskapet.

Følgende Tjalve medlemmer har de siste ti år mottatt Hans Majestets Kongens Pokal

Holmenkollstafetten

Tjalve er arrangør av Holmenkollstafetten og har som mål å vinne eliteklassen for begge kjønn. Dette er nok enklere sagt enn gjort. Under er en illustrasjon av klubbens seire i stafetten. Grunnet pandemien har stafetten vært avlyst i både 2020 og 2021.

Lagserien

Lagserien har tradisjoner helt tilbake til 1950. I dag er serien delt inn i tre divisjoner. Kort fortalt settes resultater fra utøvere innen en klubb sammen til et lag. Illustrasjonen under viser Tjalves resultater de siste ti år. Målet for klubben er å vinne serien for begge kjønn og lykkes med det.

Juniorfriidrett

Frafall blant ungdommer i idretten er en generell utfordring for norsk idrett. Dette er ikke et mindre problem i friidretten. Det er mange årsaker til ungdommer slutter, men det skal ikke vi drøfte her.

Klubbens delmål 3 er å utvikle ungdommer til seniorfriidrett og være representert i internasjonale U20 mesterskap på bane. Klubbens tiltak med å beholde ungdommer er følgende:

  • Infrastruktur til daglig trening.
  • Utviklende miljø.
  • Konkurranse- og mesterskaps tilbud.
  • Påskesamling i Portugal.

NM junior

Under er en stolpediagram som illustrerer Tjalves innsats i NM junior. Tjalve har siden 2011 vunnet syv mesterskap.

Rekruttering

IK Tjalve er en ideell, frivillig og demokratisk organisasjon. Klubbens ressurser brukes til å promotere friidrett.

Tjalve er primært en eliteklubb, men det er også i klubbens interesse å tilby friidrett for barn og ungdom. For å få til dette har Idrettslaget Koll vært samarbeidspartner med Tjalve siden 1. januar 1992.

Tjalve har omtrent 100 aktive medlemmer med målet om 200 aktive innen 2024. Et viktig tiltak er å tilby mest mulig friidrett og i denne sammenheng er trenere den viktigste ressurs.

Tjalve har idag omtrent tyve engasjerte trenere.