Fire medaljer og en norsk rekord til Tjalves utøvere i EM

av Bjørn Henriksen. Foto: Bildbyrån/Vegard Grøtt

Tjalves utøvere gjorde sin beste internasjonale innsats gjennom tidene da de vant fire medaljer i EM i Roma. Karoline Bjerkeli Grøvdal sto for to av dem. Første dag av mesterskapet vant hun sølv på 5000m med tiden 14:38.62. Det er den nest beste tiden hun har prestert. Karoline var aktiv i tet gjennom hele løpet for å prøve å riste av seg så mange av konkurrentene som mulig før sisterunden.  Da klokken ringte var det bare Nadia Battocletti fra Italia som klarte å henge med. Ut på oppløpssiden var italieneren best og kunne løpe inn til seier etter en siste 100m som gikk unna på 13.9.

To dager senere var det klart for halvmaraton, også her med Karoline som en av favorittene. Den største favoritten var Joan Chelimo Melly fra Romania som har den beste tiden i Europa i år. Karoline fulgte lett med gjennom hele løpet og noen få kilometer før mål gjorde hun kort prosess og løp fra resten av feltet. Karoline kom inn til tiden 1:08.09 som er ny mesterskapsrekord. I mål var avstanden 46 sekunder til Melly.

Marie-Therese Obst kom til mesterskapet som en outsider i spyd. I fjerde omgang fikk hun fulltreff og forbedret sin personlige rekord til 63.50m. Det holdt til slutt til en bronsemedalje. For oss som følger litt med på kast var dette ingen stor overraskelse. Marie-Therese har slitt med skader i mange år så dette var vel fortjent.

I tikampen for menn var det to Tjalvister (Sander Aae Skotheim og Markus Rooth) som skulle være med å kjempe om medaljene. Etter en godkjent 100m på begge ble det hoppet langt i lengde. Markus hoppet hele 8.01m i godkjent vind (-1.1), mens Sander fikk opp 7.93m i medvind 4.0. Markus sitt lengste hopp er naturligvis ny klubbrekord. Begge presterte opp mot sitt beste i kule, før Sander viste gammel god form da han gikk over 2.17m i høyde. Markus stoppet på 1.99m.

Ingen av gutta skuffet på 400m da Sander løp inn til 47.50 og Markus 48.03. For begge var dette personlig rekord.

Etter første dag ledet Sander tikampen med 4566 poeng mens Markus lå på 4.plass med 4456 poeng.

Andre dag startet med litt problemer på 110m hekk. Under oppvarmingen før start satte Sander beinet inn i hekken og gikk i bakken med et brak. Det gikk bra, men han var nok litt preget av fallet og fikk tiden 14.30. Markus, som løp i heatet før, fikk en knallstart, men slå bort i første hekk og kom ut av rytmen. Tiden hans ble derfor ikke bedre enn 14.59.

I diskos kastet Sander opp mot sitt beste, mens Markus hadde en dårlig dag og var langt under pari. Sander fikk 46.18m og Markus 46.54m. Etter diskos var Sander tilbake i ledelsen mens Markus var nr.4.

Stav ble en meget spennende affære. Sander har slitt litt med å få til stavhoppingen de siste månedene. Han gikk derfor inn på 4.40m. Etter to riv på denne høyden var nervene i høyspenn. Han klarte allikevel å ta seg sammen så mye at han gikk himmelhøyt over i siste forsøk. Sander stoppet til slutt på 4.60m og tapte mange poeng i kampen om gullmedaljen. Markus gikk over 5.10m, men rev første forsøk på 5.20m. Det var da tydelig at han hadde problemer med det ene låret. Man trodde først det bare var en krampe, men etter en ultralyd viste det seg at skaden var noe verre enn antatt. For ikke å skade seg ytterligere før OL i Paris valgte han å stå av. Han lå da på bronseplass med to øvelser igjen.

Sander kastet opp mot personlig rekord i spyd, og før 1500m lå han på en 4.plass med gode muligheter til å kapre sølvet. Etter et godt gjennomført løp som gikk unna på 4:22.41 var sølvmedaljen sikret med 8635 poeng. Det var en forbedring av Markus sin norske rekord med 26 poeng.

Et lite poeng. Hvis Sander hadde hoppet 5.10m i stav som han vanligvis gjør ville det gitt 142 poeng ekstra og han ville vært Europamester.

Eivind Henriksen har slitt med skade siden januar, men hadde ingen problemer med å kvalifisere seg til finalen i slegge. I finalen kastet han 76.51m, forbedret årsbeste med nesten to meter, og ble til slutt nr.7. Det må legges til at slegge er en av få øvelser i EM hvor verdenseliten stiller til start.

Vi hadde forhåpninger om at Tobias Grønstad skulle gå hele veien til finalen på 800m, men det stoppet opp allerede i forsøket. Ingeborg Østgård klarte heller ikke videre avansement fra kvalifiseringsheatene på 1500m.

Lakeri Ertzgaard tok seg videre til semifinale på 400m, det samme gjorde Amalie Iuel på 400m hekk. Sigrid Borge ble slått ut i kvalifiseringen i spyd.

Lakeri og Amalie løp på Norges lag i 4x400m stafett som satte norsk rekord med 3:26.05. Dessverre holdt det ikke til finaleplass.

Jander Heil, som representerer Estland, deltok i kulekvalifiseringen, men klarte ikke å ta seg til finale.

Norge vant syv medaljer under dette mesterskapet. Fire av dem ble vunnet av utøvere fra Tjalve. Resten tok Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm seg av.

Bjørn Henriksen

Leave a comment